Ekologiset lastenvaatteet | Vinkit ympäristöystävällisten lastenvaatteiden valintaan
Kun puhutaan ympäristöystävällisistä lastenvaatteista, moni ymmärrettävästi automaattisesti ajattelee pelkästään lastenvaatteiden materiaalien alkuperää ja tuotanto-olosuhteita. Nämä ovatkin yksi tärkeimmistä seikoista lastenvaatteiden eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä arvioitaessa, mutta lastenvaatteen ympäristöystävällisyys ja eettisyys rakentuu kuitenkin myös muista seikoista.
Tässä blogipostauksessa annammekin sinulle vinkkejä siihen, miten valitset mahdollisimman eettisen ja ympäristöystävällisen tuotteen.
Lastenvaatteiden materiaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen
Lastenvaatteissa kannattaa valita materiaaleja, jotka ovat mahdollisimman kestäviä ja laadukkaita. Ideaalitilanteessa lastenvaatteet eivät kulu puhki yhden lapsen käytössä, vaan ne voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Tai jos toiveena on saada useampi lapsi, voi samat vaatteet kierrättää myös seuraavan lapsen käyttöön. Jos tuote on valmistettu laadukkaista ja kestävistä materiaaleista, myös tuotteen jälleenmyyntihinta säilyy korkeana.
Vauvan ja lapsen iho on pehmeämpi kuin aikuisen-, joten lastenvaatteissa käytettävän materiaalin tulee olla mahdollisimman pehmeää. Lapsen iho on myös huokoisempi kuin aikuisen-, joten kannattaa olla tarkkana siitä, että lastenvaatteissa käytetty materiaali ei sisällä ylimääräisiä kemikaaleja. Nahka esimerkiksi käsitellään edelleen usein kromilla, jota voi pahimmassa tapauksessa imeytyä pieniä määriä lapsen elimistöön ihon kautta.
Lastenvaatteiden materiaalivalinnat vaikuttavat tuotteen ekologisuuteen
Tekstiileille on olemassa erilaisia sertifikaatteja, jotka kertovat tekstiilin turvallisuudesta käyttäjän näkökulmasta, ja joissain tapauksissa tuotteen eettisyydestä ja/tai ekologisuudesta.
Listasimme tähän muutaman yleisesti käytetyn sertifikaatin:
- Öko-Tex-standardi 100 sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Ökö-Tex standardin läpäisseen tekstiilituotteen tunnistaa tuotteeseen kiinnitetystä pahvisesta Öko-Tex-tuotelapusta, myyntipakkaukseen painetusta merkistä tai se voi olla painettu esimerkiksi tuotteen saumaan ommeltuun kangaslappuun tai tuotteen tuotekuvaukseen internetissä. Öko-Tex-standardin testausvaatimukset ovat kaikista tiukimmat vauvanvaatteissa.
- GOTS eli Global Organic Textile Standard on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka huomioi tuotteen koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaatin myöntää-, ja sen käyttöä valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS-sertifioidun tuotteen tunnistat GOTS-logosta ja lisenssinumerosta, jonka voimassaolon ja sisällön voi tarkistaa GOTS:n julkisesta tietokannasta. GOTS-sertifioidussa materiaalissa ei sallita esimerkiksi formaldehydejen, kloorin tai raskasmetallien käyttöä ja sertifikaatin myöntämisen kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi. GOTS-sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyille luonnonkuiduille.
- Fair Wear Foundation (FWF) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka aktiivisesti pyrkii parantamaan vaateteollisuuden leikkuu- ja ompeluvaiheen työntekijöiden oloja ja oikeuksia. Järjestö toimii 15 tuotantomaassa Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa. Vaatemerkit voivat halutessaan liittyä Fair Wear Foundationiin parantaakseen yhteistyössä järjestön kanssa työntekijöidensä työolosuhteita ja –ehtoja.
- Reilu kauppa. Reilun kaupan pyrkimyksenä on poistaa kehitysmaiden köyhyyttä kaupan avulla. Sen merkkijärjestelmän tavoitteena on puuttua maailmakaupan rakenteellisiin ongelmiin kaupallisen yhteistyön avulla. Järjestelmä tukee kehitysmaiden pientuottajia, jotta ne voisivat toimia kansainvälisillä markkinoilla tasa-arvoisina toimijoina saaden tuotteistaan reilun korvauksen. Reilun kaupan sertifikaatti on puolueeton maksullinen merkki. Merkkiä voi käyttää kaikissa sellaisissa tuotteissa, jotka on tuotettu Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti. Jos vaatteesta löytyy Reilun kaupan merkki, se on sertifioitu puuvillan tuotannon osuudelta, sillä tällä hetkellä koko tuotantoketjua ei voida vielä sertifioida.
Valmistusmaahan kannattaa kiinnittää huomiota lastenvaatteiden eettisyyttä arvioidessa
Vaikka lastenvaate olisi tehty materiaalista, joka on ekologista ja eettistä, vaatteiden valmistus ulkomailla, erityisesti kehittyvissä maissa on usein epäeettistä, eikä vaatteita valmistavan yrityksen tarvitse välttämättä kiinnittää huomiota esimerkiksi ympäristönäkökulmaan, saati huolehtia työntekijöiden työoloista.
Vaikka yritys huolehtisi, etteivät raskasmetallien pitoisuudet ylitä sallittua raja-arvoa valmistettavien vaatteiden materiaaleissa, vaatetehtaiden työntekijät altistuvat monesti suurille määrille erilaisia haitallisia kemikaaleja vaatteiden valmistusvaiheissa.
Jos ostaa Suomessa valmistettuja lastenvaatteita voi olla varma siitä, että vaatteiden valmistuksesta on maksettu tekijälle kunnollinen korvaus eikä vaatteiden valmistusprosessi ole myöskään kuormittanut ympäristöä samalla tavalla kuin maassa, jossa vaatteiden tuotantoa ei valvota kunnolla. Suomessa myös esimerkiksi lapsityövoiman käyttäminen on lailla kiellettyä.
Monikäyttöiset lastenvaatteet
Sen sijaan, että ostaisi lastenvaatteita kausittain vaihtuvista mallistoista, tai erikseen juhla- ja käyttövaatteita, kannattaa sijoittaa ajattomiin malleihin, jotka ovat käyttökelpoisia joka tilanteessa. Kauniit ja hyvin suunnitellut vaatteet eivät nyppyynny tai muutu kuluneen näköisiksi, ja muuntuvat juhlaviksi erilaisilla asusteilla, kuten ruseteilla.
Lastenvaatteita on monesti saatavilla kaksoiskokona. Tämä tarkoittaa, että vaate muuntuu erikokoiseksi esimerkiksi nepparien avulla tai resoreita kääntämällä. Kaksoiskokoinen vaate menee lapsella käytössä pidempään, joten vaatteita ei tarvitse ostaa useita eri kokoja.
Leikkisät lastenvaatteissa kiinnitetään huomiota ekologisuuteen, kestävyyteen ja monikäyttöisyyteen
Leikkisät tuotteet suunnitellaan niin, että ne ovat kestäviä materiaaleiltaan ja kaavoitukseltaan mukavia päällä.
Kun saamme tuoteidean, käymme tarkasti läpi, miten teemme tuotteesta mahdollisimman pitkäikäisen, monikäyttöisen ja erilaisiin tilanteisiin sopivan. Usein idea syntyy myös tarpeesta saada juuri tietynlainen vaate. Mietimme myös suunnitteluvaiheessa, että millainen vaate olisi mahdollisimman helppo pukea lapselle. Tämä näkyy esimerkiksi kietaisumekkobodyssamme, jota ei tarvitse vetää vauvan pään yli puettaessa.
Panostamme laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin emmekä tee kausimallistoja, vaan ajattomia mallistoja, jotka sopivat sekä arkeen, että juhlaan. Olemme suunnitelleet vaatteisiimme sopivia asusteita, esimerkiksi rusettipannat ja poikien rusetit.
Kaikki tuotteemme suunnitellaan ja valmistetaan omassa pienompelimossamme Oulussa. Suunnittelun lähtökohtana on toimiva, kestävä ja kaunis tuote.
Testaamme jokaisen kehittämämme tuotteen yhteistyössä lapsiperheiden kanssa, jotta näemme tuotteen toimivuuden käytännössä.
Olemme valinneet tuotteisiimme eettisiä ja ekologisia materiaaleja. Käyttämämme puuvilla on öko-tex tai gots -sertifioitua. Nahkatuotteissamme hyödynnämme kromivapaata ylijäämänahkaa, ja merinovillamme on mulesing-vapaata.
Liity mukaan Leikkisät kaverikerhoon. Saat korkeintaan pari kertaa kuukaudessa vinkkejä ja inspiraatiota sekä erityisiä etuja vain kaverikerholaisille.