• Toimitamme tilaukset 2-4 arkipäivän kuluessa postin kuljetettavaksi.
 • Toimituskulut 3,90 - 5,90 €
 • Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin.
 • Toimitamme tilaukset 2-4 arkipäivän kuluessa postin kuljetettavaksi.
 • Toimituskulut 3,90 - 5,90 €
 • Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin.
Miten vauva kylvetetään?

Miten vauva kylvetetään?

Miten vauva kylvetetään? Nämä asiat sinun on hyvä tietää

Pienen vauvan ensimmäinen kylvetys voi tuntua, varsinkin ensikertalaisesta, jopa vähän haastavalta. Kylvetystilanteet ovat kuitenkin mainioita hetkiä luoda yhteys ja vastavuoroinen vuorovaikutus vanhemman ja vauvan välillä. Jos kylpyhetkeen varautuu hyvin etukäteen ja suhtautuu siihen mukavana ja mieluisana toimintana, vauvan kylvetyksestä tulee odotettu tapahtuma.

Tarvikkeet vauvan kylvetystä varten

Jotta vauvalla olisi mahdollisimman mukava olla, kannattaa vauva kylvettää mahdollisimman lämpimässä huoneessa. Luontevin vaihtoehto useimmille meistä on varmasti kylpyhuone tai sauna. Jos ammeen sijoittaa saunan keskilauteille niin kylvettäjä voi seistä vauvaa kylvettäessään. Muista olla kuitenkin varovainen, että amme ei pääse tippumaan lauteilta. Nykyään on olemassa myös jalallisia ammeita, jolloin seisten kylvettäminen onnistuu myös muualla. Vauva on helppo kylvettää ammeessa myös lattiatasossa niin, että kylvettäjä on polvillaan ammeen vieressä. Polvien alle vauvan kylvettäjän kannattaa varata paksu pyyhe, jotta lattialla on miellyttävämpi olla.

Varaa ammeen viereen kaikki kylvettämisessä tarvittavat tarvikkeet:

 • Vauvan kylpyöljyä tai ruokaöljyä
 • Pesu- tai vanulappuja
 • Erikokoisia pyyhkeitä
 • Shampoo
 • Kylpylämpömittari

Kylvyn jälkeen tarvittavat tarvikkeet:

Vauvan kylpyveden lämpötila ja kylvetyksen vaiheet

Koska vauva aistii lämpötilat herkästi, ja vauvalle tulee helposti kylmä, laske vauvan kylpyvesi jo ennen pienokaisen vaatteiden riisumista. Pienelle vauvalle riittää, kun lasket ammeen pohjalle noin 10 senttiä vettä.

Veden lämpötilan tulee olla 37 astetta. Voit tarkistaa veden lämpötilan joko omalla kyynärpäälläsi tai tarkoitukseen sopivalla lämpömittarilla. Jos kylvetät vauvaa ensimmäistä kertaa, tai olet muuten epävarma veden lämpötilasta, voi veden lämpötilan mitata kylpylämpömittarilla.

Vauvojen iho ei varsinaisesti likaannu, ja tavallinen saippua ärsyttää vauvan herkkää ihoa, joten saippuaa ei tarvita. Jos vauvan iho kuitenkin tuntuu kuivalta, voit lisätä kylpyveteen muutaman tipan vauvan kylpyöljyä. Ota kuitenkin huomioon, että öljy tekee vauvan ihon liukkaaksi ja vauvaa on hankalampi liikutella.

Jos vauvan vaipassa on tavaraa, pese vauvan peppu ennen kylpyä lavuaarissa juoksevan veden alla. Käännä vauva sen jälkeen rauhallisesti kiertäen selälleen niin, että käsivartesi tukee vauvan niskaa ja kämmenesi vauvan olkavartta.

Vauvan kylvetys aloitetaan kasvoista. Voit pestä vauvan kasvot ennen kuin lasket sen veteen. Kasvojen pesemiseen voit käyttää kostutettuja pesulappuja, vanua, tai pientä pehmeää pyyhettä.

Kun olet pessyt kasvot, laske lapsi hitaasti veteen ja anna hänen tottua hetki uuteen elementtiin. Mene myös kylvetyksessä vauvan ehdoilla ja tarkkaile vauvan reaktioita kylvetykseen. Kun säilytät otteesi rauhallisina ja lempeinä, vauva kokee olonsa turvalliseksi ja alkaa vähitellen nauttimaan kylvystä. Voit jutella vauvalle pehmeällä äänellä ja katsoa vauvaa silmiin kylvetyksen aikana, sillä katse- ja kosketusyhteys vauvan ja kylvettäjän välillä luo harmoniaa vuorovaikutussuhteeseen ja tekee vauvan olon turvallisemmaksi.

Kun vauva on tottunut veteen, aloita peseminen ylhäältä alaspäin; ensin kasvot, sitten korvat, pää, kaula, kainalot, vatsa, kädet, jalat ja lopuksi peppu. Muista pitää huoli siitä, että saat pestyä vauvan kaikki ihopoimut ja sopukat. Esimerkiksi kämmeniin, kaulapoimuihin, korvantaustoihin ja nivusiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Kun olet saanut pestyä vauvan etupuolelta, käännä vauva varovasti kasvot itseesi päin niin, että kätesi kulkee vauvan kainaloiden alta, ja pese vauvan selkä. Vauvan selän pesemisessä kannattaa olla ripeä, koska vauvalle tulee herkästi kylmä, kun hänet nostetaan pois vedestä.

Hiuksia pestessäsi pidä vauvaa tukevasti yhdellä kädellä niin, että hänen jalkansa ovat kätesi ja kylkesi välissä ja vauvan pää kylpyveden yläpuolella. Kostuta hiukset valuttamalla kylpyvettä lapsen hiuksiin. Samalla voit hieroa sormillasi hellästi vauvan hiuspohjaa. Pienen vauvan hiukset eivät vielä yleensä tarvitse shampoopesua. Jos shampoopesua kuitenkin tarvitaan, on hyvä valita mahdollisimman hellävarainen ja kemikaalivapaa shampoo, esimerkiksi luonnonkosmetiikan tuote.

Muistettavaa vauvan kylvetyksen aikana

 • Älä koskaan jätä vauvaa valvomatta kylpyyn
 • Pidä vauvasta huolellisesti ja napakoin ottein kiinni, sillä vauvasta voi tulla kylvyssä liukas, etenkin jos kylpyveteen on lisätty öljyä
 • Ole varovainen hieroessasi shampoota alle yksivuotiaan hiuksiin, sillä kallon aukileet eivät ole vielä ehtineet luutua umpeen
 • Muista suojata lapsen silmiä ja korvia, varsinkin jos käytät shampoota. Jos shampoota joutuu lapsen silmiin, huuhtele niitä haalealla vedellä

Kylvyn jälkeen

Kiedo vauva välittömästi kylvyn jälkeen kylpypyyhkeeseen. Huppupyyhe on tähän tarkoitukseen oiva valinta, koska näin myös vauvan pään saa suojattua kylmältä. Taputtele vauva kuivaksi huolellisesti erityisesti poimukohdista ja taipeista, koska kosteiksi jäädessään ne herkästi hautuvat rikki. Poimukohdat ja taipeet voi olla helpompi kuivata ohuemmalla pyyhkeellä.

Korvien taustojen, ja mahdollisen napavarren ympäryksen kuivaamiseen voi käyttää pumpulipuikkoa. Jos vauvan iho tuntuu kuivalta, kannattaa vauvan iho rasvata heti kylvyn jälkeen, koska silloin rasvat imeytyvät parhaiten. Jos vauva kärsii vaippaihottumasta, hoida vaippaihottuma-alue talkilla, sinkkivoiteella tai muilla siihen tarkoitetuilla tuotteilla.

Lasta ei tarvitse välttämättä kuivauksen jälkeen pukea, vaan pieni ilmakylpy voi tulla tarpeeseen. Lapsen voi asettaa makaamaan pyyhkeen päälle ja huppupyyhkeen hupun asettaa lapsen päähän. Huolehdi kuitenkin, ettei lapselle tule kylmä.

Mukavia kylpyhetkiä! Jos etsit vauvallesi sopivaa kylpypyyhettä, tässä valikoimamme suloiset vohvelikankaiset vaihtoehdot: